Koperasi Taqwa Malaysia Bhd.

Koperasi Taqwa Malaysia Bhd.

PUTRAJAYA - Jika pada 1990-an berpuluh-puluh ribu rakyat Malaysia terpedaya dengan skim pelaburan anjuran individu bernama Pak Man Telo, kini koperasi berdaftar pula didakwa sudah terikut-ikut dengan janji keuntungan skim yang sama.

Bezanya, Pak Man Telo atau nama sebenarnya Osman Hamzah memperdayakan 50,000 orang dengan nilai pelaburan RM99 juta. Tiga buah koperasi kini didakwa menjalankan skim yang hampir serupa dengan mengutip RM80 juta daripada 5,000 ahli.

Akibatnya, operasi kesemua koperasi tersebut kini digantung dan asetnya dibekukan oleh Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) berkuat kuasa semalam.

Koperasi-koperasi itu ialah Koperasi Birr Berhad (Birr) dan Koperasi Usahawan Malaysia Berhad (KUMB) yang beroperasi di Kuala Lumpur. Sebuah lagi koperasi yang turut digantung ialah Koperasi Taqwa Malaysia Berhad (Kotaqwa) yang berpangkalan di Kota Bharu, Kelantan.

Kegiatan koperasi-koperasi itu disiasat selepas pihak pengurusannya menawarkan perolehan dividen antara 8 hingga 12 peratus sebulan.

Dalam pendedahannya, Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Datuk Noh Omar berkata, kegiatan yang bermula sejak beberapa tahun lalu itu dibongkar dalam serbuan SKM bersama Bank Negara Malaysia (BNM) setelah ketiga-tiga koperasi itu didapati melanggar Akta Koperasi 1993 dan Akta Penggubahan Wang Haram.

*sumber: http://ww1.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2008&dt=1218&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_01.htms

Hubungi Koperasi Taqwa

Address: No. 23, Tingkat Bawah,
Jalan 15/48A, Sentul Raya Boulvard,
Wilayah Persekutuan, 51000 Kuala Lumpur

Phone: 03-4045 4325
-------------------------------------------------------

Trending Today
1. epenyata gaji
2. Anwar Ibrahim
3. wasaploan
4. Primavalet
5. Malaysiakini
6. Siti Nurhaliza
7. Hari Raya 2019
8. PRU14
9. Bajet 2018
10. Aidilfitri

Selamat Datang ke koperasi.info Portal paling lengkap mengenai koperasi di Malaysia

Jika anda kakitangan kerajaan dan ingin membuat loan koperasi, anda boleh whatsapp/ telegram slipgaji terkini (yang clear) ke 019-2983056.

Ingin overlap? Sila dapatkan baki full settlement dan send ke 0192983056. Kami akan mengira samada layak atau tak

Anda boleh klik iklan Google dalam website ini jika maklumat yang anda cari tidak ada

Jika anda ingin maklumat koperasi anda dalam website ini, sila emel maklumat (write up dan gambar) ke info@koperasi.info . Tiada bayaran dikenakan. Kami hanya berkongsi maklumat untuk memudahkan anda mendapatkan maklumat